Katarzyna Korzeniecka    V a l o k u v a    Valokuvataiteenmuseo    3 0 b y t a i k    Ryöppy

Valokuvia kankaalla - T i i n a  A a l t o 2 0 0 4


Oletko kuullut, että valokuvia voi myös vedostaa kankaalle? Se tarkoittaa yksinkertaistettuna, ettäteet aivan kuin oikeita valokuvia, mutta valokuvapaperin sijasta käytät kangasta. Lopputulos on valokuvamainen, joskin kokeellisempi.

Olen koonnut tähän yksinkertaiset ohjeet, joita noudattaa.

Ensinnäkin; TARVITSET MUSTAVALKOISEN VALOKUVANEGATIIVIN. Niin ja esimerkiksi valkoista lakanakangasta (ÄLÄ ESIPESE!). Sen jälkeen pensselöi haluamasi alue (kuvan koko) liivateliuoksella (ohjeet liivatepussissa) ja anna sen kuivua. Tämä jäykistää kankaan ja tekee siitä myöhemmin helpomman käsitellä. Tee kankaita reilusti, sillä kaikki eivät kuitenkaan onnistu. Tiedän kokemuksesta.

Kun liivatoidut kankaat ovat kuivia, alkaa varsinainen souvi. Tämä vaatii ehdotonta tarkkuutta ja jokainen hutiloitu liike kostautuu epäonnistuneena
kuva.

Lämmitä valokuvaemulsiopurkki (Workmustavalkoemulsio) noin 40 asteisessa vedessä tunnin verran. Ilman lämmittämistä aine tule purkista ulos. ÄLÄKÄ VAAN AVAA PULLON KORKKIA VALOSSA. Huomaa myös, että aine ei saa lämmetä yli 45 asteiseksi.

Sen jälkeen kun emulsio on notkistunut ja on yhä lämmintä, mene pimiöön. JA MUISTA, ETTÄ KOULUN PIMIÖTÄ KÄYTETTÄESSÄ ON PIMENNETTÄVÄ KOKO KANKAANPAINOLUOKKA. Emulsio on nimittäin erittäin valonarkaa. Se ei saa saada mitään muuta valoa kuin pimiön sinistä valoa. Pimiössä levitä emulsiota MUOVILASTALLA ohut ja mahdollisimman tasainen kerros liivatoiduille alueille ja jätä kankaat sen jälkeen kuivumaan vaakatasoon. Tämä vaatii vähän ripeyttä, sillä emulsio jäähtyy koko ajan. HUOM. Missään vaiheessa pimiöön ei saa päästä valoa.

Kankaat ovat kuivat noin vuorokauden kuluttua. Sen jälkeen voit käyttää niitä aivan kuin valokuvapaperia. Eli samat litkut kuin mustavalkokuvissa. Mutta muista, että valo on pahin vihollisesi. Säilytä kuivuneita kankaita koko ajan ainakin kahden mustan jätesäkin sisällä. Work-emulsio ei ole yhtä sallivaa kuin kankaanpainossa käytetty emulsio. Kun olet käyttänyt kuvasi litkuissa (kehite ja kiinnite) huuhtele ne hyvin. Oikein hyvin. Mutta älä raavi ja hinkkaa kuvien pintaa, sillä kosteina ne saattavat sotkeentua. Tässä on maltti valttia.

Ja pikku vinkki. Merkitse kankaisiin esim. nupineuloilla niiden oikea puoli. Niin, ettet lähde valottamaan kankaan väärää puolta. Voit kokeilla myös muita kuin lakanakangasta, mutta varaudu yllätyksiin, sillä niitä tulee väkisinkin. Tämä menetelmä on sattuman kauppaa.

t i i n a  a a l t o  2 0 0 4